Journalistik, medier og kommunikation

Vil du arbejde med medier som journalist, kommunikationsmedarbejder, NGO´er, stjerneblogger, forfatter eller noget helt andet? Vil du være med til at præge mediernes dagsorden - for samfundet og demokratiet? Vil du undervises af dygtige journalister fra alle dele af branchen – aviser, magasiner, radio og TV? Vil du være én af de mange højskole-elever, der hvert år sikrer sig en plads på en journalistuddannelse?

Rønde Højskoles linjefag i journalistik, medier og kommunikation er perfekt til dig, der drømmer om at arbejde med medier. Måske vil du bare gerne være bedre til at forstå den måde, medieuniverset fungerer på. Eller måske vil du bare være bedre til at udtrykke dig skarpere, kommunikere tydeligere og få dit budskab ud?  Vi hjælper dig i gang med faget. Du bliver sikker i dit uddannelsesvalg, og ikke mindst 100 procent klar til optagelsesprøverne på journalistuddannelserne i Århus og Odense.
 

Som elev på journalistlinjen kan du blandt andet:
-Bliv en del af redaktionen, når Rønde Højskoles journalistlinje tager på SPOT og Roskilde festival.
-Se dit navn på tryk i den lokale avis
-Være med til at udvikle, deltage i og kommunikere på  vegne af Spoken Word-festivalen Røst
-Lave nyskabende journalistik for et spritnyt medie, Qvark
-Mærke suset, når vi dækker retssagerne i Vestre Landsret
-Deltage i intensivt kursus i kommatering ogretstavning, så  du kan klare dig igennem sprogtesten til optagelsesprøven  ved lingvist Esben Segel

Journalistik, medier og kommunikation

Journalistlinjen på Rønde Højskole

 

Journalistik – klar til optagelsesprøve! 

Vi har med udgangspunkt i optagelsesprøverne fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus og Center for Journalistik på Syddansk Universitet i Odense lagt et program, der målrettet arbejder på at få dig optaget på en af de to uddannelser.

Du lærer de journalistiske grunddiscipliner og får de værktøjer, der kvalificerer dig til at bestå optagelsesprøverne. Samtidig beskæftiger vi os med fagets mange aspekter, så du får taget stilling og overvejet din egen fremtid inden for branchen – hvilket også er meget vigtigt i forhold til optag på studiet.

Du bliver skarp til:
Fortælleteknik – lær at skrive levende, enkelt og forståeligt.
Retskrivning og kommatering – få styr på kommaerne og ryd op i fejlene.
Journalistiske genrer – få værktøjskassen i orden, så du nemt kan levere en nyhed, en reportage, en klumme, en kronik, et interview og meget mere.
Dig selv i journalistikken –Hvad er du god til, og hvor skal du blive bedre? Og hvad er meningen med det hele? Du får lov at smage på de forskellige discipliner under realistiske arbejdsformer og deadlines. Du stifter bekendtskab med forskellige måder at arbejde på og opdager, hvor utrolig mange muligheder, faget byder på. Forhåbentlig finder du ud af, at det er et sjovt og alsidigt job – men også, hvor i det store mediebillede, du kan se dig selv. Trives du bedst, når det går hurtigt? Elsker du at fordybe dig? Find ud af, hvor du passer ind.

Om optagelse på Journalistuddannelserne

Over 1000 søger hvert år ind på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus og Center for Journalistik i Odense, men kun 300 studerende optages på uddannelserne. Cirka en tredjedel af de optagne har taget et forberedende kursus. Vil du forbedre dine chancer for at blive en af dem? Så er journalistik på Rønde Højskole en oplagt mulighed.

En dygtigere formidler

Der også plads til dig, hvis du ikke drømmer om at blive journalist, men i stedet bare vil være en dygtigere formidler. Vi har mange elever, som gerne vil læse statskundskab, være forfattere eller politikere eller andre discipliner, hvor det er mindst lige så vigtigt at vide, hvordan man skal kommunikere med journalister. 

Tilmeld dig næste hold - 2. februar 2017
Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg

 

Medier & Kommunikation – kommunikér professionelt

Skal du arbejde for en virksomhed eller en organisation? Brænder du for en sag, som trænger til et publikum? Og vil du lære at håndtere alle de muligheder og faldgruber, der findes i tidens kommunikationskanaler?
I Medier & Kommunikation lærer du om virksomhedskommunikation, branding, krisekommunikation, storytelling, retorik og eventmaking. Lær at køre en effektiv kampagne, brænd igennem med dit budskab og kom på fornavn med alle de nye medieplatforme – for hvad er de for nogen, og hvor er vi på vej hen?

Fotojournalistik – de levende billeder

Alle, der arbejder med medier, skal kunne levere billeder. Her lærer du det basale om, hvad der gør et billede godt. Komposition, lys og perspektiver.

Kreativitet og innovation – kreativ på kommando!

Fælles for alle, der arbejder med medier er, at vi hele tiden skal forny os, tænke kreativt og skabe indhold, der fanger modtageren og pirrer nysgerrigheden. Derfor skal vi arbejde med kreativite processer. Det handler både om den måde, du skriver på, men også med den måde, hjernen fungerer på. Her er plads til at lege, få ny inspiration og udvikle ideer. Vi arbejder med relationel kommunikation, praktisk kommunikationstræning og sammenhæng mellem sprog, handling og personlig formidling.

Samfundsfagspakken – forstå verden indefra

Et ordentligt vitamintilskud, når det handler om at forstå den verden, vi lever i. Består af et eller flere af fagene Konflikthåndtering, Etik & eksistens, International  Politik, Kultur og Religion.

Tilmeld dig næste hold - 2. februar 2017
Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg

 

Underviserne
 

Dagmar Winther
Dagmar er uddannet journalist fra Danmarks Medie – og Journalisthøjskole og har i snart tolv år undervist kommende journalistelever i at bestå den frygtede optagelsesprøve. Hun er desuden forfatter under pseudonyment Sander Jakobsen, og hendes debutroman Forkynderen er solgt til udgivelse i 12 lande.

Dagmar Winther.jpg

Mikkel Holt
Mikkel uddannet cand.mag. i Medievidenskab med speciale i kommunikation og arbejder professionelt med kommunikation, medier, markedsføring og kampagneplanlægning.

Mikkel Holt.jpg 

Øvrige undervisere og foredragsholdere
 

Jørgen Skouboe Møller
Jørgen Skouboe er autodidakt TV-mager og produktionsleder. Han startede på DR i 1977 og har siden lavet og 100 tv-programmer bl.a. Nak & Æd og Frilandshaven.    

Jørgen Skouboe.jpg

Mads Lisby
Mass er sportsfreak med stort S. Mass er vært på TV2 Sports cykelpodcast, og i 2016 dækker han både Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España -et Grand Tour-hattrick.

Mass Lisby.jpg 

Sine Scott
Sine er tidligere underviser på journalistlinjen, og nu er hun digital reporter på TV2/ Fyn og vinder af Werther-prisen for sin dokumentar om ensomme ældre.

Sine Skott.jpg

Sesilie Christophersen 
Sesilie er tidligere journalist på Berlingske Tidende og nu chefredaktør og projektleder på sit eget nystartede medie Qvark.dk

Secilie C.jpg

Verner Joost
Verner er tidligere journalist på TV2 Syd og er nu rykket til TV2 News.

Verner Joost.jpg

Mille Schneekloth
Mille har arbejdet for Ritzau, Ekstra Bladet og senest TV2 News.

Mille Schneekloth.jpg 

Komma Esben
Esben Segel, uddannet lingvist og med over ti års erfaring i at hjælpe journalisteleverne igennem sprogøvelser og kommatering inden optagelsesprøverne.

esben segel.jpg 

 

Tilmeld dig næste hold - 2. februar 2017
Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg  

 

Undervisning med højt fagligt niveau

Journalistik, medier & kommunikation består af faget journalistik, faget Medier & Kommunikation, kreativt skriveværksted samt en samfundsfaglig pakke, du selv kan sammensætte med højskolens relevante fag.
Vi giver dig kvalificeret undervisning, tid til udvikling og personlig vejledning og feedback på dit arbejde, så du kan få klarlagt dine styrker og svagheder og blive knivskarp.

Journalistik

Uanset om du stiler mod et job inden for skrevne medier, tv, radio, kommunikation eller fotojournalistik er det helt essentielt, at du kan formulere de historier, du vil fortælle på skrift. På linjen lærer du at formulere dig sikkert med ord og at bruge sproget på en begavet og nuanceret måde. Du lærer også, hvad der gør en historie god og vedkommende, og hvordan du fortæller den bedst.

Til optagelsesprøverne vil du blive testet i din evne til at fortælle din historie på skrift. Derfor kan du forvente, at vi i dette fag primært arbejder med den skrevne journalistik. Der vil være grundig feedback og tid til at gå i dybden med netop det, du trænger til at øve dig i.Samtidig skal vi lære de helt grundlæggende redskaber, som er nødvendige i en hver form for journalistik: Hvad er en god historie? Hvordan fortæller vi den bedst? Hvordan opbygger journalisten sin artikel, og hvilke overvejelser skal man gøre sig undervejs?

Sprog og genrer

Når vi arbejder med det levende sprog, kan vi også arbejde med de forskellige journalistiske genrer: nyheden, portrættet, baggrundsartiklen, reportagen, klummen, anmeldelsen – blot for at nævne et par stykker. På journalistlinjen prøver vi det hele af, og der bliver plads til at eksperimentere og udvikle sit eget personlige udtryk.

Dit journalistiske ståsted

Det er vigtigt for os, at du finder ud af, hvor du selv passer ind i mediebilledet. Derfor bruger vi meget tid på at diskutere, ikke mindst etik. Vi vender ugens vigtigste nyheder og sørger for at holde os helt skarpe på, hvad der sker i medieverdenen lige nu.

Forårsholdet - næste start 2. februar 2017

På forårsholdet er der i den første halvdel af kurset sat ekstra tid af tid at arbejde intensivt med de journalistiske discipliner. Der arbejdes målrettet og fokuseret på selve optagelsesprøverne, der finder sted i april måned. 
I ugen op til årets første optagelsesprøve bliver der ekstra knald på fagligheden, da hele ugen går med forberedelse til prøverne.

Efterårsholdet- næste start 12. august 2017

På efterårsholdet får du tid til at arbejde i dybden med dine særlige udfordringer, og du får klarlagt, hvor du skal blive bedre. Samtidig får du mulighed for at deltage i januar-bootcamp samt nogle af forårets undervisningsmoduler, så du kan blive styrket yderligere, for eksempel i kommatering.
Vi tilbyder også, at du kan være i løbende kontakt med din journalistlærer, få tilsendt opgaver og få feedback, så du holder dig skarp - og så deltager du naturligvis i den intensive faguge på højskolen, som afholdes lige inden optagelsesprøverne.

Journalistik om efteråret er altså for dig, der gerne vil arbejde endnu mere i dybden - først gennem højskolens kvalificerende forløb og herefter i et selvstudium op imod forårets optagelsesprøve, hvor du har din lærer med som en ressource, du kan trække på.

Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg

 

Kommer jeg ind på journalistuddannelsen, når jeg har været på højskole?

Det er ikke nogen hemmelighed – vejen til optagelse er brolagt af dedikation, talent, hårdt arbejde og held. Men som med så mange andre svære ting i verden bliver man bedre, hvis man øver sig! En god, seriøs forberedelse med en lærer, der har tid til netop dig, er en gave, du kan give dig selv. Cirka en tredjedel af de studerende, der optages, har været på et forberedende kursus som på Rønde Højskole eller lignende.
Et ophold på Rønde Højskoles journalistlinje er derfor en god ekstra chance at give dig selv, og det er en fornuftig investering i din fremtid som journalist. 

Begynd din forberedelse allerede før højskolen

Optagelsesprøverne til journalistuddannelserne forudsætter et grundigt kendskab til samfundets opbygning og funktion, samt viden om de vigtigste udviklingstendenser - kulturelt, socialt økonomisk og politisk. Og selv om vi på journalistlinjen vil arbejde målrettet på at forøge din almene viden, er det vigtigt, at du kommer i gang med at forberede dig så hurtigt som muligt.

Hold dig orienteret

Læs avisen hver dag, følg med i radioavisen og nyhederne på tv, også selv om det er ting, der ikke lige interesserer dig. Optagelsesprøverne kræver en god del paratviden, så det er bare om at komme i gang.

Skriv en masse!

Skriv til din gamle mormor, skriv noveller, skriv dagbog eller skriv udkast til den bog, du gerne vil skrive om ti år. Al skriftlig aktivitet vil hjælpe dig til at være superklar til prøven.

Læs en masse!

Skønlitteratur, digte, debatbøger, biografier…alt, hvad du kan få fingre i og tid til. Vi kan finde megen inspiration i og lære meget af andres tekster, og jo mere du læser, jo bedre en fornemmelse for sprogets nuancer og muligheder får du. Og fornemmelse for sprog er alfa og omega for dygtige formidlere.

Øv dig i at lytte og gengive korrekt!

Optag et journalistisk diskussionsprogram, gerne af længere varighed. Se det igennem, mens du tager noter. Skriv derefter en til to sider om det. Hvad er kernen i programmet, og hvilke argumenter baserer parterne deres holdninger på? Fokuser på at få tal, navne og fakta gengivet korrekt. Gensé programmet og kontroller, om du fik det vigtigste med i dit referat.

Øv dig i korrekt dansk!

Det er vigtigt, at du skriver korrekt dansk. Så hvis du ikke ejer en ordbog, så skaf en! Skriv gerne på din computer. Når stavekontrollen laver en rød streg under et ord, så slå op i din ordbog og undersøg hvorfor. Har du problemer med at sætte komma, så gå ned på biblioteket og lån for eksempel "Sæt kommaet på plads- det grammatiske" af Lars Jørgen Andersen.

Tilmeld dig næste hold - 2. februar 2017
Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg 

Fakta om Journalistuddannelserne

En tredjedel har været til mere end en optagelsesprøve. Gennemsnitsalderen ved optagelse er ca. 25 år. 94 procent har studenter-, HF, eller HH-eksamen. 57 procent har læst ved an anden videregående uddannelse.1000 søger hvert år Danmarks Journalisthøjskole. 225 kommer ind. 300 søger Odense. 75 kommer ind.

Kilde: Danmarks Journalisthøjskole og Institut for Journalistik, Odense

» Danmarks Journalisthøjskole
» Institut for journalistik på Syddansk Universitet 

 

 

Én uge - fem optagelsesprøver

Umiddelbart inden optagelsesprøverne til journalistuddannelserne i Odense og Århus får du en faguge med intensiv journalistik. Vi afholder realistiske, specialfremstillede optagelsesprøver, som både tager højde for kravene på Syddansk Universitet og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Uddannede journalister giver grundig feedback, så du er knivskarp og velforberedt, når du skal til den rigtige prøve. Det betyder, at elever fra både forårs- og efterårshold har mulighed for at deltage i denne uge. For at du kan få kvalificeret feedback på dine opgaver i denne uge, får vi hjælp udefra af dygtige og erfarne rettere. Derfor er der for denne uge en merpris på 500 kroner for deltagere fra efterårsholdet, der dækker kost og logi.

Forberedelse til samtaler

For at blive optaget, skal du ofte også klare en personlig samtale. For at forberede dig bedst muligt vil vi undervejs træne dig i at skrive ansøgninger, og vi vil øve samtalesituationen.

Tilmeld dig næste hold - 2. februar 2017
Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg

 

Klar til optagelsesprøve til journalistik

Intensivt 4 ugers kursus på Rønde Højskole

Start: januar 2018. Slut: februar 2018.

PRIS: 8.000 kr.

Tilmeld dig Bootcamp her... 

I januar måned vil vi arbejde målrettet med de discipliner, du skal beherske for at bestå optagelsesprøverne. Samtidig vil vi vise dig alle fagets muligheder gennem mødet med journalister, som beskæftiger sig med mange forskellige medier og genrer. Vi ved, at for at komme igennem nåleøjet til uddannelserne er det lige så vigtigt, at du kender dig selv og dine styrker og svagheder, og at du har en idé om, hvilken vej du vil. Derfor vil vi inspirere dig til at arbejde med din egen kreativitet og få øje på verden omkring dig – set med journalistens skarpe blik.

Du vil i løbet af opholdet både møde journalister fra traditionelle medier som Politiken, Tv2, Tv2 Sport, DR, Benjamin Media, Fyens Stiftstidende og BT, samt journalister, der har taget springet over i en verden af professionel kommunikation for institutioner, virksomheder og selvstændigt freelance-arbejde. De vil undervise dig, inspirere dig og sparre med dig, så du bliver klogere på din vej ind i faget.

Sådan arbejder vi:

Undervisningen varetages af uddannede journalister og består af klasseundervisning, individuelle opgaver, grundig feedback og mulighed for at fordybe dig i forskellige genrer og projekter. Du skal være indstillet på lange dage og på at tage din fritid i brug på at løse opgaver.  I løbet af opholdet vil der også være masser af højskoleliv og aktiviteter, for eksempel idræt og musik, og der vil være mulighed for at deltage i anden undervisning, som er et led af højskolens øvrige tilbud i januar måned. Journalistik er i hovedsædet – men der er en masse andet højskoleliv, der også venter på dig.

Vi anbefaler at udnytte det rum, højskolen giver dig for at forberede dig bedst muligt. Det er derfor oplagt og anbefalelsesværdigt at bruge januarkurset som enten afslutning eller afsæt på et langt kursus på højskolen med journalistik som linjefag, enten forår eller efterår. På de lange kurser bliver du fulgt tæt hele vejen gennem optagelsesprocessen og er knivskarp, når prøverne afholdes.

Hvorfor bootcamp i januar?

Du bliver:
Klar - til optagelsesprøver i et intensivt forløb
Afklaret –du kender fagets muligheder og dine egne styrker
Inspireret – du har i mødet med uddannede journalister fået mere lyst end nogensinde til at komme i gang!
Styrket – din lærer kender dig godt og har hjulpet dig med præcis de ting, du trænger til at blive bedre til
Udfordret – af livet på højskolen med aktiviteter, fællesskab og forskelligheder 

Der er mulighed for at koble det intensive kursus i januar på efterårsholdet i 2017 og forårsholdet i 2018 – med rabat.

Tilmeld dig næste hold - 2. februar 2017
Kontakt Rønde Højskole
Bestil brochure
Bestil en rundvisning - vi viser gerne skolen frem, når det passer dig
Kom på besøg